top of page

Derfor trengs en ”man cave”


Har du et rom i huset som minner stadig mer om dette? FOTO: PEXELS

Det norske språket låner og adopterer stadig flere engelske uttrykk. Ungdommer sier i fullt alvor at noe er simpelt, og mener det er lett. Langt oftere brukes engelske ord og uttrykk fordi man ikke finner en god, norsk oversettelse. Som uttrykket ”man cave”. En hule, ja vel, men en mannehule? Det klinger ikke like godt. Grotte er litt bedre, men heller ikke mannegrotte gjør susen. Det høres litt stusselig ut der inne. ”Man cave”, derimot, er nært beslektet med ”bat cave” som jo er Batmans hule – altså tidenes ”man cave”.


Hva er så egentlig en ”man cave”, for de få uinnvidde? Jo, dette er et sted der menn bestemmer. Alt. Nesten. Og lar du en mann få bestemme vil et rom veldig fort få en look som minner om en blanding av en garasje, en bar og et gutterom. Sånt liker vi. Ingen rød tråd utover at vi samler ting som vi synes er fint. Bilreklame, neon og messing. Vakkert. Flotte ting som ikke får stå i stua, som kjærester og koner ikke egentlig liker så godt. Som plakaten av Manchester Uniteds gyldne 1993-årgang, speilet med Tuborg-logo, den overdimensjonerte skinnsalongen med rift i, eller din klassiske Nintendo 8-bits. Et sted der du ikke trenger duk, hvor det er rom for å gjøre ingenting. Selv Supermann hadde sitt ”Fortress of Solitude”, en ”man cave” av is.


Jerry Seinfeld hevder at på samme måte som alle menn tror de er morsomme, mener alle kvinner at de har peiling på innredning og interiør. Så som hankjønn er det opp til deg å være litt artig, uten å bry deg for mye med hvordan det pyntes i huset ditt. Noen menn får én skuff i hjemmet, ”the man drawer” som Michael McIntyre kaller den, der de kan samle skrot de mener er verdt å samle på. Litt som Askeladden.


Andre må ta vare på sine eiendeler, som ikke tåler dagens lys, i garasjen eller boden. Noen få, heldige får en ”man cave” inne i det faktiske huset de bor i. Merk får. Få om noen menn har noensinne krevd en ”man cave”. Mang en mann har nok hevdet at han har gjort det. Slått på stortromma, satt ned foten, og satt skapet på plass i én og samme bevegelse. Men i virkeligheten er dette snakk om en premie, kanskje etter mange år med pliktoppfyllende forsøk på å være litt mindre urmann, og litt mer moderne mann. Premien er at mannen nå kan få trekke inn sin egen grotte igjen, grynte, henge opp ting som ikke passer sammen, gjøre ting han gjorde før han ble voksen, og late som at han er sjef.


Dette er en vinn-vinn-situasjon. Mannen får leve troen på at han er ekte alfa som ikke bøyer seg for noen. Kvinnen får endelig vekk alt rotet han har dratt på – og hun har et gullkantet trumfkort til evig tid.

356 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentit


bottom of page